Zijn uw kippen schrikkerig of gaan ze gauw op de loop? Ziet u verenverlies, bleke kammen of slechte groei? Ook aan de manier van het kakelen kunt u het merken.

Stress bij kippen kent uiteenlopende oorzaken én symptomen.
  • Mineralentekort: Heeft een kip last van mineralentekort zoals bijv. magnesium, dan heeft dat invloed op het stressgevoel in het lichaam. Symptomen die daarbij horen zijn bleke kammen, verenuitval en verenpikkerij bij zichzelf of anderen.
  • Parasieten: in elke stal komen parasieten in meer of mindere mate voor. Bij bloedluis hebben kippen last van jeuk, vertonen ze onrustig of hyperactief gedrag en ligt bloedarmoede op de loer.
  • Verterings- en darmstoornissen kunnen leiden tot stress. Dunne ontlasting is dan een symptoom.
  • Omstandigheden in de leefomgeving, zoals het stalklimaat kunnen een rol spelen. Bij hittestress vertoont de kip verminderde activiteit, snellere ademhaling, wijde vleugels en een open bek.
  • Temperament: de huidige fokkerij fokt leghennen met een hoog productievermogen en temperament. Dit vraagt veel van het lichaam, net als bij topsport. Op zich heel positief. Wel kan een kleine onbalans ze dan snel in een negatieve balans doen raken.

Gevolgen van stress bij kippen

Alhoewel stress verschillende oorzaken heeft, zijn de gevolgen eensluidend: de kip neemt minder voer op en drinkt meer. Hierdoor gaat er energie verloren en raakt de mineralenbalans verstoord. Dit betekent minder groei of zelfs gewichtsverlies. Bij leghennen zorgt dit voor afname van de eiproductie, eimassa en kwaliteit van de eischaal. Door verenpikkerij is er gevaar voor verwonding, zeker met intacte snavels.

Verliezen 

Om stress te voorkomen of verminderen, kunt u de omstandigheden in stal kunt aanpassen, zoals afleiding van pikstenen of luzernebaaltjes, een stabiele temperatuur en de aanwezigheid van voldoende voer zodat de krop en de darmen niet leegraken. Daarmee mist u echter een belangrijke speler: de mineralenbalans.

De mineralen in krachtvoer zijn door wetgeving gelimiteerd en onvoldoende in staat een negatieve balans te herstellen. Omdat ze worden toegevoegd aan een premix, dienen ze eerst verteerd te worden voordat het lichaam ze kan opnemen. Hierbij ontstaan verliezen. Daarom is het belangrijk om extra mineralen en sporenelementen toe te dienen via het drinkwater. Deze zijn direct opneembaar, juist omdat een kip met stress minder eet en meer drinkt.U ziet snel resultaat.

Weerbaarheid kippen

Wist u bijvoorbeeld dat magnesium een ongekend belangrijk mineraal is bij stress? Magnesium zorgt voor ontspanning en rust in het lichaam en draagt bij aan de eischaalvorming. Andere belangrijke mineralen voor een betere weerbaarheid zijn koper, zink en fosfor. Koper ondersteunt bij het bestrijden van bloedarmoede en coli-bacteriën. Zink is goed voor de huid en de veren. Fosfor ondersteunt de darmflora. Een betere vertering helpt bij het opbouwen van een goede weerstand. Dit is slechts een greep uit de belangrijkste mineralen en sporenelementen. Daarbij gaat het erom de juiste, complexe onderlinge verhouding te creëren. Een teveel van het één of een tekort van het ander kan elkaar namelijk tegenwerken. Het is dus geen kwestie van één mineraal extra toedienen, maar van een compleet en gebalanceerd mengsel dat op uw bedrijf is afgestemd.

Aquablend Pluimvee is de meest complete oplossing die op de markt aanwezig is. Bovendien kan Aquablend Pluimvee middels het onderzoeken van o.a. de pH-waarde in een watermonster (zonder meerkosten!) specifiek op uw bedrijf worden afgestemd. Meer informatie over o.a. de samenstelling vindt u op de website van Aquablend Pluimvee. We gaan daar ook uitgebreider in op de specifieke behoeften van leghennen en vleeskuikens.

Door via het drinkwater vloeibaar mineralen toe te dienen spaart u krachtvoer uit, vermindert u verliezen en dierenartskosten en heeft u een betere opbrengst. Wij denken graag met u mee. Neem vrijblijvend contact met Van Benthem Minerals via 050-4061254.
 
    14-11-2019 16:56     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.