Eischaalgebreken

Calcium dient voldoende aanwezig te zijn voor de productie van eieren. De voeding moet een voldoende hoeveelheid calcium met een goede biologische beschikbaarheid bevatten die de calciumstofwisseling bevorderen.

De jonge leghennen produceren op de top van hun kunnen. De jonge koppels hebben naast voldoende energie ook voldoende mineralen en vitaminen nodig om een goede kwaliteit eieren te kunnen geven. Bij oudere hennen is de calcium opname verminderd terwijl ze wel  vaak een hoger eigewicht hebben. De verslechterde calcium opname kan de eierschaal kwaliteit verslechteren.

Omdat de eieren van een oudere leghen relatief zwaarder zijn en minder schaal bevatten. De gevolgen zijn meer kans op haarscheuren en breuk.

Andere mineralen spelen een rol bij de calciumopname. Als de vertering van de kip niet goed is zal er vanzelfsprekend ook minder calcium benut kunnen worden.  Ook factoren als stress hebben gevolgen voor de eischaalkwaliteit. Lees meer over stress bij kippen.Het mineraal magnesium is en wordt nog vaak onderschat in de pluimveevoeding.

In een aantal experimenten waarin men extra magnesium in de voeding heeft gewerkt blijkt dat het mineraal magnesium een duidelijk positieve invloed heeft op de eischaal kwaliteit