Chronische darmontsteking

In het eerste gedeelte van de dunne darm ontstaat - door nog onbekende oorzaak - irritatie van het slijmvlies. Door deze irritatie vermindert de vertering van bepaalde voercomponenten. Tegelijk verandert de darmflora in dit deel van de darm, wat weer een afweerreactie bij de kip oproept.
 
Deze weerstandsreactie kan zo veel energie en zoveel van bepaalde voercomponenten van de hoogproductieve kip vragen, dat deze in een negatieve balans terecht komt.

Dit kan uiteindelijk leiden tot een probleemkoppel met kaalheid, verhoogde voeropname, verhoogde uitval en matige productie.
 
De oplossingen richten zich op het voorkomen van factoren die ontstekingen in de darm bevorderen, op de afweer van de kip en op voldoende essentiële voerbestanddelen. Uit allerlei onderzoeken komt iedere keer weer de mineralentekorten naar voren.
  
Uit onderzoek van de GD en Schothorst Feed Research in 2008 bleek dat een kuur met aspirine gevolgd door extra mineralen en vitaminen via het drinkwater het darmherstel stimuleert en tevens een beter legpercentage gaf. GD onderzoek heeft ook aangetoond dat de levers van sommige probleemkoppels vrijwel geen koper meer bevatten.
 
Koper, zink en selenium zijn belangrijk ter voorkoming van darmontsteking en hebben daarmee dus een positieve invloed op de voeropname.